élmény, a mozgás szabadsága

MEDENCE GYÁRTÁS | TELEPITÉS ORSZÁGOSAN

Érdekességek:

• A látványos dresszeket színes és fényes anyagból varratják, és flitterekkel díszítik a lányok.

• A szinkronúszók orrcsipeszt használnak, hogy ne menjen az orrukba a víz, amikor fejjel lefelé dolgoznak.

• A zenét a lányok a víz alatt is hallják víz alatti hangszóró segítségével.

• A zene minden ütemére számolnak a lányok, így hozzák "szinkronba" a mozgásukat.

• A versenykűrökhöz a szinkronúszók gyakran használnak filmzenéket vagy tánczenéket, mert ütemesek és kifejező a dallamuk, ezért könnyebb azokra dolgozni.

• A versenyzők a kűrruhához illő sminket viselnek: rúzs, szemceruza, szemhéjfesték, melyet szemhéjpúderrel tesznek még tartósabbá. De az igazi tartósság titka, hogy a vízből kijövet nem szabad elkenni a festéket.

• A lányok a versenyen több pót-orrcsipeszt is rejtenek a fürdőruhájukba arra az esetre, ha vétetlenül levernék egymás orráról.


A külsőségekről A szabályok előírják, hogy a verseny dressz nem lehet túl kivágott vagy mélyen dekoltált. Nem lehetnek rajta rojtok, elálló fodrok, meg kell őriznie fürdőruha jellegét. Esztétikai sportágról lévén szó, a szabályok lehetővé teszik, hogy a versenyzők sminket viseljenek, ám az nem lehet eltúlzott, maszkszerű. A szabályok betartását a versenyen referensbíró ellenőrzi. Mikor érdemes elkezdeni? A szinkronúszást 6-8 éves korban ajánlott elkezdeni, de tízéves kor felett is érdemes megpróbálni. Nélkülözhetetlen, hogy a kislány három úszásnemben (gyors, hát, mell) jól tudjon úszni, meglegyen a vízbiztonsága. Előnyt jelent a balettos, gimnasztikás, tornász múlt, a jó zenei érzék és a jó mozgáskultúra. A kezdőknek általában heti 3 alkalommal van 2-3 órás edzés. Az első edzésektől kezdve folyamatosan sajátítják el a szinkronúszó kar- és lábtechnikákat, játékosan kezdik tanulni a koreográfiákat. A szinkronúszók izomzata harmonikusan fejlődik, úszással és taposással fejlesztik állóképességüket. Sokat dolgoznak azon, hogy vállukat, derekukat és spárgáikat kilazítsák, feszes térdük és jó spiccük legyen. A hajlékonyság azonban nem jelent túl nagy megerőltetést az ízületekre, mivel a vízben dolgoznak.

Mi a szinkronúszás?    

Ezt az olimpiai sportágat többen úgy ismerik, mint "vizibalett" vagy "műúszás". A szinkronúszás jellemzően női sportág. Négy korosztályban mérhetik össze tudásukat: a 12 éven aluliak (gyermek korosztály), őket követik a 13-15 évesek (utánpótlás korosztály), majd a 16-18 évesek alkotják a következőt (junior korosztály) és végül a 18 éven felüliek (felnőtt korosztály). Az első három korosztályban a verseny két részből áll; a kevésbé érdekes kötelezőkből és a nézők számára is látványos kűrgyakorlatokból. Korosztályonként változó számú kötelezők vannak, amiből minden korosztályban a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) előre két kötelező gyakorlatot határoz meg majd ehhez a versenyek előtt 24-48 órával még kettőt sorsolnak hozzá.  Ezeket a gyakorlatokat különálló paneloknál 3-5 bíró pontozza, majd ő átlag pontszámukat a gyakorlathoz tartozó nehézségi szorzóval szorozzák fel és ez adja ki az egy gyakorlat végső pontszámát. A négy kötelező gyakorlat végén a pontokat összeadják és felezik. Így alakul ki a versenyzők kötelezők utáni sorrendje. A végleges pontszám másik felét kitevő kűrgyakorlatokat 10 vagy 14 bíró pontozza, ebből 5 vagy 7 kiviteli pontozó és 5 vagy 7 technikai pontozó. Minden bíró pontszáma azonos súllyal számít. A kiviteli pontozók átlagát és a technikai pontozók átlagát összeadva és átlagolva kapják meg a végleges pontszámot. Ez a számítási mód egy kicsit bonyolódik a páros és a csapatversenyszámoknál. Itt az induló egységek versenyzőinek egyéni kötelező gyakorlatainak összesített átlagából számítják ki a kötelezők pontszámát. A kűrgyakorlatokat az előbb megadott módon számítják ki.     

A kűrgyakorlat közben karral vagy lábbal dolgoznak, alakzatokat és akrobatikus elemeket is bemutatnak. Négyféle kűrt adhatnak elő: szóló, duó, csapat és kombináció. Egyforma dresszben úsznak, hajukat kontyba tűzik, és zselatinnal rögzítik. Orrukon orrcsipesz van, hogy a víz ne folyhasson bele.  A harmonikus és könnyed mozgáshoz erőre és hajlékonyágra egyaránt szükségük van.