élmény, a mozgás szabadsága

MEDENCE GYÁRTÁS | TELEPITÉS ORSZÁGOSAN

Az Ön számára legideálisabb méretű, formájú, fedésű medence kiválasztásához szeretnénk hozzájárulni az alábbi medence ismeretekkel.

A medence telepítésére vonatkozó jogszabályok:

A kerti és magánmedencék építését, az építési hatóság "az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mûszaki dokumentációk tartalmáról" szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelete szabályozza.

Bejelentési igény nélkül végezhető: a 30 m3 , vagy annál kisebb térfogatú állandó jellegû és a 60 m 3 vagy annál kisebb térfogatú szétszedhetõ, idényjellegû, az év során legfeljebb 6 hónapra felállított magánhasználatú kerti víz-, fürdõmedence építése,

100m3-nél kisebb medence esetében (magasság: 1,2-1,5) bejelentési kötelezettség az önkormányzat építési osztálya felé fenáll, a szükséges dokumentumok bemutatása szükséges, de engedély kérelemre nincs szükség. Azaz a kivitelezést az engedélyek beszerzése nem hátráltatja.

Kereskedelmi egyéségek pl. szállodák, panziók esetében az engedélyeztetési eljárást le kell folytatni.

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet LETÖLTÉS


Medence mérete, mélysége, formája:

A családi medence elhelyezését, formai kialakítását, a tulajdonos-beruházó ingatlanának adottságai, a család / célközönség, az elképzelt funkció és a pénzügyi lehetőségek határozzák meg.

A családi medencék esetén az ingatlan adottságai és a pénzügyi keret dönti el a medence elhelyezését, méretét, alakját, de befolyásoló tényező lehet kültéri medencék esetében az ingatlanon található fák, bokrok elhelyez-kedése is.

Annak eldöntése után, hogy a medencét csak „pancsolásra” akarják használni vagy úszni is szeretnének benne, több geometriai méret is behatárolható.

Amennyiben úszásra is akarják használni a medencét , úgy a vízmélység min. 100cm kell, hogy legyen, de ne legyen mélyebb 1,2 -1,5 m-nél, mert ellenkező esetben nem lehet a medencében beszélgetni. Az úszómedence hossza min. 6m legyen és a szélessége 3m, mert ekkor még élvezhető az oda-vissza úszás. (Ennél rövidebb medence esetén célszerű ellenáramoltató (helyben úszó) gépet beépíteni az úszhatóság biztosítására.)

A medence vízforgatós tisztítása szempontjából egészséges, ha az átlagos hosszúság és szélesség aránya 2 : 1 körül adódik.

Formai kialakítások lehetségesekTéglalap (a leggyakoribb), kör, ellipszis, ovális, vese, nyolcas, kifli, szabálytalan alakú. (Javaslatunk a lekerekített téglalap alakú uszómedende, ugyanis úszás, fóliás takarás, stb. szempontjából a legoptimálisabb forma.)

Lépcső kialakítása: Mindegyik változathoz csatlakoztatható un. "római lépcső" a legkülönbözőbb formákban, de inkább a rozsdamentes korlátot javasoljuk, ugyanis a korlát nem vesz el helyet az "úszáshoz hasznos területből".

A víztükör fedése történhet:

-      kézzel elhelyezett fóliával (egyszerű olcsó megoldás)

-      a medence szélén feltekert fóliával, amit mozgathatunk kézzel vagy géppel

-      előre gyártott mozgatható plexi fedéssel


A víztükör kialakítása szerint megkülönböztetünk:

-      feszített és

-      nem feszített ( süllyesztett víztükrű vagy más néven fölözős (szkimmeres )) medencéket

Akár közcélú, akár családi medencéről beszélünk, a legfontosabb feladat a medence vízének folyamatos tisztítása úgy, hogy a medence minden pontjára el tudjon jutni a megtisztított víz.

Ezt általában három módon érik el (egyik sem helyettesíti a másikat):

-      mechanikai szűréssel,

-      vegyszeres szűréssel

-      „porszívózással”.

A medence víz legszennyezettebb része a vízfelszín, ezért mind a feszített mind a süllyesztett medencéknél hangsúlyosan a víztömeg felső rétegét tisztítják (a teljes víztömeg tisztításával egy időben).


A süllyesztett víztükrű medencék (családi házak, panziók számára javasolt olcsó megoldás):

-      kisebb a medence helyigénye,

-      nincs szükség kiegyenlítő tárolóra,

-      hullámok alakulnak ki használat közben,

-      a vízfelszín 10-12cm-el lejjebb van a medence fal felső élénél,

-      kisebb gépházat igényel.

-      olcsóbb, egyszerűbb a kivitelezése, a gépészeti igénye.


 A feszített víztükrű medencék:

- egy ráccsal fedett túlfolyó vályú fut körbe a medence peremén,

- a víz a medence fal felső élével egy vonalban helyezkedik el,nincs  klasszikus vízvonal, a túlcsorduló vizet a vályú vezeti vissza a gépházba,

- a medence használatakor nem alakulnak ki hullámok

a medence fal felső peremének gyakorlatilag vízszintesnek kell lennie

a vízszint tartása miatt állandó szivattyúzásra – víz visszapótlásra –   van szükség,ennek velejárója a folyamatos csobogás,

egy „pót medencére”, egy kiegyenlítő tárolóra van szükség, melynek   térfogata =  medence teljes vízfelszinex0,1(m3),

- a vályúk kialakítása miatt lényegesen nagyobb a helyigény ( 50 - 100 cm-el)


Medencék típusai

A medencék építésének technológiája és anyaga még a tervezés fázisában el kell, hogy dőljön. Utólagosan csak kisebb módosítások lehetségesek.

Például egy beltéri vasbeton medence utólagosan nem módosulhat előre gyártott műanyag medencére, mert sem a beszállítás, sem a beemelés feltétele már nem adott.

A talajba sülyesztett medence lehet

-      műanyag medencék

-      fémből készült medencék

-      vasbeton medencék


Műanyag medencék Fémből készült medencék Vasbeton medencék
A műanyag medencéket panziók,szállodák, vagy családi úszómedencék építésére használják. Hazánkban leginkább a polipropilén UV stabíl műanyag medencék terjedtek el. Ezek nagyságának (hosszának, szélességének, magasságának) a szállítási illetve beépítési lehetőségek szabnak határt. A még nagyobb méretű műanyag medencéket- előre gyártott elemekből- a helyszínen szerelik össze.
A fémből készített fürdőmedencéket ma már ritkán alkalmazzák. A rozsdamentes acélszerkezetűek drágák, az alumínium medencék pedig nem váltak be. Egyedül a műanyag bevonatú acéllemez elemekből összeállított kisebb medencék bizonyultak műszaki és gazdasági szempontból megfelelőnek.
A vasbeton medence az egyk legjobb megoldás, azonban bekerülési költsége magas, kivitelezési ideje hosszabb a többi medencetípushoz képest. A vasbeton medence fenéklemezének és oldalfalának vastagságát befolyásoló tényezők: talajviszonyok, talajvíz előfordulása, vízmélység, a  fenéklemezben és oldalfalban elhelyezésre kerülő vezetékek száma és vastagsága, a szerkezetbe kerülő lámpák mérete. 


A cégünk által gyártott műanyag medencék tulajdonságai:

A műanyag medencék tulajdonképpen részben vagy teljesen előre gyártással készülő, fürdésre alkalmas műtárgyak.

A műanyag medencéknek előnyei:

-      gyors telepítési lehetőség

-      kis önsúly

-      az építéshez kevés szakmunka szükséges.

Ez a medencetípus azt a kategóriát képviseli, mely kedvező árfekvése mellett rövid időn belül, kis hozzáértéssel akár házilag is telepíthető, általában ebben a kategóriában a süllyesztett (fölözős) víztükrű medence a gyakoribb, de kivitelezhető a feszített víztükrű változata is.

A medence UV-stabil, polipropilén alapanyagból készül, középkék színben. A felület mintázott a csúszásveszély elkerülése érdekében.

E medencetípus általában 6 mm vastag, pp-lemeztáblákból szabva készül, a megfelelő fal- és fenékmérettel, természetesen típus-és egyedi igények figyelembevételével. A polipropilénből készült medencék sokkal több geometriai lehetőséget kínálnak a zárt rendszerű, kész sablonos gyártású társaikhoz viszonyítva. E medencetípusok egyrétegűek, és mégis stabilabbak, mert a falmerevséget a támasztó illetve erősítő bordázatok segítik ebbeni feladatában.

Egyrétű polipropilénlemez- medencék falának és ha kell, a fenéklemeznek a hőszigetelése beépítéskor alul ágyazó és oldalt falhoz (a bordázat közé) kapcsolva helyezhető be.

A gyártási technológiából adódóan széles a méret- és formaválaszték, ezenfelül külső vagy belső lépcsővel, ülőpaddal, süllyesztett illetve feszített víztükrű kivitellel lehet „testre szabni” medencénket. Ugyancsak a technológiai előnye, hogy a nagyméretű, nem (vagy csak körülményesen) szállítható medencét a helyszínen is el tudunk készíteni.

Általánosan elfogadott a kültéri telepítés, de beltéri medencéket is kiválóan beépíthető. A kültéri polipropilén medencék esetében gyakran felmerül az időtállóság kérdése: 15-20 évig biztosan nem kell a medencetestet felújítani (természetesen ez az időszak nagymértékben függ a vízkezeléstől, és természetesen valamelyest színfakulás várható.) Ezek a medencék könnyen tisztíthatók, s nem annyira sérülékenyek a belső felületek, mint a hasonló árfekvésű egyéb típusú medencéknél.

A műanyag medencék telepítésénél fontos szabály, hogy magas talajvíz esetén nem telepíthető. (Megfontolandó az időszakos magas talajvízszintű terület is). Oka, hogy a kész és üres medence külső magas talajvízszint esetén hajóként viselkedik, vagyis felszakad a földből. Ugyan előírás, hogy legalább 2/3 részben vízzel feltöltve kell teleltetni, akkor is veszélyes, ha csak véletlenül egy órára is ki kell azt üríteni, ez idő alatt a talajvíz felhajtó nyomása óriási károkat okozhat. A műanyag szerelt falelemes változatúak viszont bárhol telepíthetőek.


A beltéri és kültéri medencék tulajdonságai

 A beltéri medencék:

- egész évben lehet használni, használatuk nem függ az időjárástól,

- víz- és hőszigetelésük lényegesen bonyolultabb, drágább,

- nem igényelnek téliesítést,

- karbantartásuk egyszerűbb, olcsóbb,

- méretük általában kisebb,

- gondoskodni kell a folyamatos páramentesítésről, mert ennek elmaradása a határoló szerkezetek idő előtti tönkremenetelét okozza, ugyanakkor jelentős többlet költséggel jár a páramentesítés,

- biztosítani kell folyamatosan, hogy a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal magasabb legyen a víz hőmérsékleténél, és a medence használatakor a víz hőmérséklete ne legyen kisebb 26 - 28C foknál, ezért fűtésükről gondoskodni kell,

- biztosítani kell a medenceszerkezet függetlenségét az épülettől.

 A kültéri medencék:

- használatuk időben korlátozott és az időjárási körülmények sem hagyhatók figyelmen kívül,

- méretük tetszés szerinti lehet,

- szigetelésük egyszerűbb,

- ősszel minden évben gondoskodni kell a téliesítésükről, mert ennek  elmaradása a burkolat, a szerkezet és a gépészet károsodásához vezethet,

- nem igényelnek költséges páramentesítést,

- használati élményük nagyobb beltéri társaiknál


Kül- és beltéri medencék esetében is a medence pereme lehet kiemelt a környező szintekhez képest (ez különösen kültéri medencéknél lehet előnyös), de lehetnek egy síkban is (szebb megjelenés).

Léteznek részben kül- részben beltéri medencék is, ezeknél a szerkezeti kialakítást különös gonddal kell megtervezni!


Reméljük minden fontos részletre kiterjedt a medencékről szóló összefoglalónk. Ha bármilyen kérdése merülne fel, kérem hívja műszaki kollégánkat a következő elérhetőségen: +36 (30) 920 - 7325


Ha sikerült az információk alapján dönteni a medencével kapcsolatban, a medence méreteit, árait ide kattintva megtekintheti.